Новий навчальний рік, Освіта

Як готуватись до нового навчального року

У 2023 році навчальний процес розпочнеться з 1 вересня та триватиме до 28 червня 2024 року, про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду. Обласним військовим адміністраціям та засновникам закладів освіти доручили організувати початок навчального року залежно від безпекової ситуації на місцях.

В етері Суспільне. Спротив експерти розповіли про те, на що батькам слід звернути увагу, готуючи дітей до нового навчального року, та як вплинуло онлайн-навчання на успішність учнів.

Як підготувати школярів до нового навчального року

Альона Парфьонова, співголова громадської організації “Батьки SOS”, дала кілька порад батькам, як підготуватися до нового навчального року:

“Насамперед через безпекові заходи я б рекомендувала батькам от зараз, в серпні, десь в 15-20 числах сходити до закладу освіти і на власні очі побачити, яким чином підготовлено укриття. Школи насправді і минулого року, і зараз допускають батьків, показують, як це буде все проходити”.

Також співголова громадської організації “Батьки SOS” зазначила, що серед загальних порад з дитиною під час навчального процесу має бути “тривожний рюкзачок”, необхідні речі, серед яких вода, ліхтарик, мобільний телефон, павербанк. Ці речі мають бути, аби дитина почувалася в безпеці.

Альона Парфьонова додала, що найголовнішою порадою є постійне спілкування з дитиною, особливо коли є повітряні тривоги. Щодо офлайн навчання каже так:

“Це дуже дискусійне питання. Насправді дуже важко будь-кому з батьків прийняти це рішення, але ми маємо розуміти, що очне навчання надзвичайно важливе, і дистанційна, будь-яка інша форма, не дасть такого результату як очне навчання і перебування дітей в колективі зі своїми однолітками та вчителями”.

Альона Парфьонова розповіла про те, як підготувати дитину до алгоритму дій в закладі освіти під час повітряної тривоги:

“Минулого року, на початку навчального року, всі заклади проводили такі тренінги, тобто без повітряної тривоги вони пояснювали дитині, як це відбувається. Це перший клас особливо, початкова школа. І це дало свої результати, тому що діти були підготовлені. Коли лунав цей сигнал повітряної тривоги, вони розуміли, що треба робити. Тобто з перших днів, якщо в нас там раніше були уроки миру, уроки доброти, доброчесності, всього чого завгодно, то зараз у нас перші уроки — це уроки безпеки”.

Жінка зауважила, що головне — пояснити дитині, що треба зберігати спокій і виконувати чіткі інструкції класного керівника. А діалог і співпраця школи і батьків “допоможуть створити здорову ситуацію в закладі освіти”.

Як онлайн-навчання вплинуло на рівень знань учнів

Олександр Кондратюк, засновник Всеукраїнської освітньої компанії Setstud, розповів про важливість безпеки дітей в навчальному закладі та про те, як онлайн-навчання вплинуло на рівень знань учнів:

“Безпекове питання — це найважливіше наразі питання, і нам потрібно повертатися до офлайну тому, що наслідки зараз просто катастрофічні, як ми бачимо за результатами НМТ”.

Експерт зазначив, що бал 180 плюс, який раніше вважався “дійсно хорошим”, у 2023 році змогли набрати лише 3-5% випускників. А результат в 160 балів, який вважся “середнім”, набрали лише 10-20% дітей.

Чи дає онлайн-навчання якісні знання учням

Олександр Кондратюк зазначив, що офлайн-навчання не є панацеєю.

“Всі кажуть офлайн — це класно. Але онлайн — це майбутнє освіти. І потім постає питання, а чого наше майбутнє та онлайн якесь менш цікаве для дітей чи що. Воно так не працює. Наприклад, колись їли домашні овочі з городу, але зараз мешканці міст не ідуть на базар всі купувати якісь домашні свіженькі овочі. Так, в магазині трохи гірші, але зручніше. Так само з онлайном: як не крути, але рівень освіти буде за онлайном навіть якщо він буде менш цікавий”, — вважає він.

Також засновник Всеукраїнської освітньої компанії Setstud певен, що люди здебільшого не знають, що таке навчання онлайн:

“Ви ще не бачили онлайн-освіти, зараз просто через Zoom засунули офлайн. Якісь консультації від викладача і переписки у Viber”.

Олександр Кондратюк розповів, що якби була розроблена LMS система, то існувало освітнє середовище, в якому можна було б дивитися записи уроків наживо, записи інших тем від інших викладачів.

“Час змінився, давайте використовувати еволюцію нам на руку. Не можна просто взяти й сказати, що офлайн — це панацея. Правильний варіант один-єдиний — повернути швиденько офлайн, бо уже допущені помилки і не розроблені ніякі LMS системи в нас в країні. Хай поки буде офлайн якийсь рік-два-три, навіть супер дорого, супер неправильно десь, але хай буде. І розробляти зразу ж, починаючи відсьогодні, правильне LMS середовище. Це в нас в державі не робиться на потрібному рівні”, — розповідає Олександр Кондратюк.

Він вважає реалізацію цієї системи під час війни реальною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *